Top 10 VHDL Interview Question and Answers

Top 10 VHDL Interview Questions and Answers

Authored By: Ankita Prajapati

VHDL (VHSIC Hardware Description Language) is becoming increasingly popular as a way to capture complex digital electronic circuits for both simulation and synthesis. Digital circuits captured using VHDL can be easily simulated, are more likely to be synthesizable into multiple target technologies, and can be archived for later modification and reuse. You must understand the basics of VHDL to secure a job related to it. Read the top VHDL Interview Question and Answers.

Question 1: What is the difference between Concurrent & Sequential statements? 

Answer: Concurrent statements specify related operations and building elements that collectively represent the general behavior or structure of a design. The block statement can be used to group them. Blocks can also be divided up into groups of blocks. A VHDL component can be attached to specify signals inside the blocks at the same level. It makes mention of a specific thing. A process may consist of a single signal assignment statement or a collection of sequential statements (SS). Within a process, the sequential statements may be divided by functions and procedures.

Question 2: Are Verilog/VHDL concurrent or Sequential languages in nature? 

Answer: Concurrent Languages include VHDL and Verilog. Any language used to describe hardware is concurrent by definition.

Question 3: What is A D- latch? 

Answer: When the enable is turned on, a device called a D latch simply sends data from input to output. It is employed in the production of flip-flops. 

Question 4: What are Generics?   

Answer: Generics are a technique of giving the VHDL program static data. After creating the entity name, we will immediately mention the generics, which will supply the data for the entire program. In essence, generics allow a design item to be represented in a way that allows generic values to modify its structure and behavior for each use of that component. They are typically used to build hardware components with parameters

Question 5: What is the default delay in VHDL? 

Answer: Delta Delay.

Question 6: Can Muti-dimensional arrays support in MATLAB?

Answer: An alternative name given to a component of an object is called an alias.  

alias alias_name: subtype is name 

Question 7: List out the objects of VHDL?

Answer: Signal, constant, variable

Question 8: List out the levels of abstractions in VHDL? 

Answer: Levels of data flow, structures, and behavior.

Question 9: What can be the various uses of VHDL? 

Answer: The VHDL language can be used for a variety of purposes, including: 

  1. To create digital circuits. 
  2. To evaluate and check digital designs 
  3. To create test vectors for circuit testing 
  4.  Modeling circuits 

Question 10: What is VHDL Subtypes?

Answer: Definable types are constrained using VHDL subtypes. Range constraints and index constraints are both types of constraints. The complete range of the base type may, however, be included in a subtype. Run-time errors are produced when assignments are done to objects that are outside of the subtype range.

What is YourEngineer?

YourEngineer is the first Engineering Community Worldwide that focuses on spreading Awareness, providing Collaboration and building a focused Career Approach for Engineering Students.

Deep dive into upskilling with VHDL
Join millions like you

campus cover
  • Create an Account and Earn 1000 Coins
  • Pass a Quiz and Earn 20 Coins
  • Earn 10 Coins for Daily Visit 
  • Earn 50 Coins for invite someone to join a group
  • Earn 100 Coins for finishing a course

India's Largest Engineering Event

technX

28th November 2022 - 4th December 2022