Top 10 PYTHON Interview Question and Answers

Top 10 PYTHON Interview Questions and Answers

Authored By: Ankita Prajapati

PYTHON is an evergreen language that is used by developers worldwide due to its versatility. It is the prime language for Machine learning and Data Science. It is also used in Web Development. You must understand the basics of PYTHON to secure a job related to it. Read the top PYTHON Interview Question and Answers.

Question 1: What type of language is python? Programming or scripting? 

Answer: Although Python can be used to write scripts, it is generally regarded as a general-purpose programming language. You can check out YourEngineer to learn more about scripting.

Question 2: Python is an interpreted language. Explain.

Answer: Any programming language that is not in machine-level code before runtime is an interpreted language. Python is an interpreted language as a result.

Question 3: What are the benefits of using Python?  

Answer: Python has the following advantages: 

  1. Easy to learn, read, write, and use
  2. Python is an interpreted language
  3. Dynamically typed
  4. Python is open-source software
  5. Widespread support for libraries
  6. Python programs are portable

Learn the concepts of PYTHON with YourEngineer

Question 4: What is pep 8?

Answer: Python Enhancement Proposal is referred to as PEP. It is a set of guidelines outlining the best ways to format Python code for readability.

Question 5: What are Python namespaces? 

Answer: The name that is given to each object in Python is referred to as a namespace. Variables and functions make up the objects. Each object has a name and a space (the address of the outer function where the object is), which are both produced as the object is created. Python manages namespaces similarly to a dictionary, where the key is the namespace and the value is the object’s address.

Question 6: What are decorators in Python?

Answer: Decorators are used to enhancing a function’s appearance while preserving its structural integrity. Typically, the definition of a decorator comes before the function they are embellishing. We must specify the decorator function before we can apply it.

Question 7: What are Dict and List comprehensions?

Answer: Comprehending dictionaries and lists is just another succinct approach to defining dictionaries and lists.

Explore various PYTHON resources with YourEngineer

Question 8: What are the common built-in data types in Python? 

Answer: There are the following built-in data types in Python- 

  • Numbers (1, 2, 3+4i) 
  • List ([5,’ market’,2.4]) 
  • Tuple ((3,’tool’,1)) 
  • String (“Sana”, ‘She is going to the market’) 
  • Set ({7,6,8}) 
  • Dictionary ({1:’apple’,2:’mango})
  • Boolean (True and False) 

Question 9: How is memory managed in Python?

Answer: In Python, memory is handled in the following ways: 

  • Python’s private heap space is used to manage memory use. There is a private heap where all Python objects and data structures are kept. This private heap ioff-limitsts to the programmer. Instead, the Python interpreter handles this. 
  • The memory manager in Python is responsible for allocating heap space for Python objects. The basic API allows the programmer access to various coding tools. 
  • Additionally, Python features an integrated garbage collector that recycles all unused memory and makes it accessible to the heap space. 

Question 10: What is PYTHONPATH? 

Answer: When a module is imported, this environment variable is used. When a module is imported, PYTHONPATH is also checked to see if the imported modules are present in any other folders. It is used by the interpreter to choose which module to load.

What is YourEngineer?

YourEngineer is the first Engineering Community Worldwide that focuses on spreading Awareness, providing Collaboration and building a focused Career Approach for Engineering Students.

Deep dive into upskilling with PYTHON
Join millions like you

campus cover
  • Create an Account and Earn 1000 Coins
  • Pass a Quiz and Earn 20 Coins
  • Earn 10 Coins for Daily Visit 
  • Earn 50 Coins for invite someone to join a group
  • Earn 100 Coins for finishing a course

India's Largest Engineering Event

technX

28th November 2022 - 4th December 2022