Top 10 C Language Interview Question and Answers

Top 10 C language Interview Question and Answer

Authored By: Ankita Prajapati

C Language is a general-purpose computer programming language. It was created in the 1970s by Dennis Ritchie, and remains very widely used and influential. By design, C’s features cleanly reflect the capabilities of the targeted CPUs. You must understand the basics of C Language to secure a job related to it. Read the top  C Language Interview Question and Answers.

Question 1: What do you mean by Dangling Pointer variable in C programming? 

Answer: In C programming, a pointer is used to identify a variable’s location in memory. The term “dangling pointer variable” refers to a pointer variable that has been erased yet the pointer is still referring to the same position in memory. 

Question 2: What do you mean by the scope of the variable? What is the scope of the variables in C?

Answer: The portion of the code where variables stated in the program can be directly accessible is referred to as the variable’s scope. All identifiers in C have lexical (or statically) scoped definitions.

Question 3: What are static Variables and Functions? 

Answer: Static variables and static functions are those that have the keyword “Static” in their declarations. The scope of variables declared with the Static keyword is limited to the function in which they are used.

Learn the concepts of C with YourEngineer

Question 4: Differentiate between calloc() and malloc()? 

Answer: The memory dynamic memory allocating routines calloc() and malloc(). The sole distinction between them is that malloc() will not load a value into any of the designated memory addresses, but malloc() would. 

Question 5: What are the valid places where the programmer can apply the Break Control statement? 

Answer: A loop and a switch control statement can both contain a break control statement.

Question 6: Differentiate between Actual Parameters and Formal Parameters.  

Answer: Actual parameters are those that are transmitted from the main function to the subdivided function, while formal parameters are those that are specified at the subdivided function conclusion. 

Question 7: Can a C program be compiled or executed in the absence of a main()? 

Answer: Although the software won’t be run, it will be compiled. Any C program must have a main() to run.

Question 8: What do you mean by a Nested Structure? 

Answer: A structure is referred to as being nested when a data member from one structure is used to refer to a data member from another function.

Question 9: What is Preprocessor? 

Answer: A built-in predefined function or macro known as a preprocessor directive serves as a directive to the compiler and is executed before the execution of the real C program.

Question 10: What are the basic Datatypes supported in C programming Language? 

Answer: In general, there are four categories used to group datatypes in the C language. These are what they are: 

  1. Simple Datatypes 
  2. Descendant Datatypes 
  3. Types of Enumerated Data 
  4. Virtual Datatypes 

Data type name 

Data type size 

Data type range 

Datatype Name 

Datatype Size 

Datatype Range 

short 

1 byte 

-128 to 127 

unsigned short 

1 byte 

0 to 255 

char 

1 byte 

-128 to 127 

unsigned char 

1 byte 

0 to 255 

int 

2 bytes 

-32,768 to 32,767 

unsigned int 

2 bytes 

0 to 65,535 

long 

4 bytes 

-2,147,483,648 to 2,147,483,647 

unsigned long 

4 bytes 

0 to 4,294,967,295 

float 

4 bytes 

3.4E-38 to 3.4E+38 

double 

8 bytes 

1.7E-308 to 1.7E+308 

Long double 

10 bytes 

3.4E-4932 to 1.1E+4932 

What is YourEngineer?

YourEngineer is the first Engineering Community Worldwide that focuses on spreading Awareness, providing Collaboration and building a focused Career Approach for Engineering Students.

Deep dive into upskilling with C Language
Join millions like you

campus cover
  • Create an Account and Earn 1000 Coins
  • Pass a Quiz and Earn 20 Coins
  • Earn 10 Coins for Daily Visit 
  • Earn 50 Coins for invite someone to join a group
  • Earn 100 Coins for finishing a course

India's Largest Engineering Event

technX

28th November 2022 - 4th December 2022